Algemene informatie

Structuur

Doordat er niet meer dan 4 opvangkinderen aanwezig zijn bij De kleine yurt, is er veel individuele aandacht.
De dagen hebben een ritmisch karakter. Rust en activiteit wisselen elkaar af. Voorlezen, vrij spel, liedjes zingen, buiten spelen en gezamenlijk brood en fruit eten zijn aspecten die dagelijks terugkomen. Ook bakken we regelmatig broodjes en knutselen we elke week.

Voeding en verzorging

Bij De kleine yurt krijgen de kinderen overwegend biologisch eten en drinken.
Baby’s kunnen op verzoek gevoed worden. De moeder is welkom om, als ze borstvoeding geeft, live te komen voeden als dat wenselijk is.

Ik ben bekend met de Rapley/Kleintjes bijvoedingsmethode.

Bij het verzorgen maak ik gebruik van natuurlijke producten zoals katoenen billendoekjes, water, sheaboter en calendulacrème.

Wasbare luiers zijn welkom!

Slapen

Boven is een slaapkamer met een duoledikant en er zijn 2 enkele bedjes aanwezig. Uiteraard voldoen deze aan de veiligheidseisen van de GGD.
Baby’s kunnen gedragen worden in een draagdoek tijdens het slaapje of tijdens een wandeling.
Ik probeer zoveel mogelijk de slaaptijden van thuis in het dagritme toe te passen.

.

Ontdekken

In de woonkamer is een gedeelte ingericht als speelruimte. Er is onder andere een speelhoek met poppen, een keukentje en verkleedkleding. Ook is er een speelgoedgarage met auto’s en andere voertuigen, een mand met blokken en een treinset. In de kast staan puzzels, spellen, boeken en diverse soorten ‘open einde’ speelgoed. Open einde speelgoed is speelgoed zonder opgelegd spelpatroon. Er zijn geen regels en een kind kan er alle kanten mee op. Een voordeel van open einde speelgoed is dat het de fantasie en creativiteit stimuleert. Merken zoals Grimms en Grapat zijn voorbeelden van open einde speelgoed. Maar ook blokken, pittenzakjes en dennenappels kunnen 101 verschillende functies hebben in het vrije spel.
Al het speelgoed is voornamelijk van natuurlijk materiaal (hout, vilt, katoen, wol).

Er staat aan de andere kant van de woonkamer een box voor de kleinere baby’s, zodat ze een eigen plekje hebben, mochten ze daar behoefte aan hebben.

De tuin is kindvriendelijk ingericht. Er staat een speelhuisje, een zandbak en er is een modderkeuken. Ook zijn er fietsjes, autootjes en een glijbaan. De komende periode zullen er nog een aantal fruitbomen en -struiken geplant worden, zodat we tijdens het buitenspelen kunnen genieten van bessen, bramen en appels.

Seizoenen

Door middel van een zogenaamde seizoenstafel beleven we de antroposofische jaarfeesten en de seizoenen. De tafel verandert regelmatig en wordt voorzien van spulletjes die herkenbaar en passend zijn bij het seizoen of feest van dat moment. Dit kunnen poppetjes zijn, kaarten of verhalen, maar ook alles wat er op dat moment in de natuur te vinden is zoals bloemen, bladeren, dennenappels en kastanjes. Door bijpassende verhalen voor te lezen en knutselwerkjes te maken raken kinderen vertrouwd met de verschillende feesten en seizoenen en krijgt een jaar vorm.

Een yurt

Een yurt (ook wel ‘ger’ genoemd) staat voor ’thuis’. Een yurt is een grote ronde tent die gebruikt wordt door nomaden die schapen, geiten, kamelen of paarden houden. Nomaden leven onder andere in Mongolië en Tibet. Tegenwoordig zien we in het westen ook yurts. Meestal als vakantiewoning, meditatieruimte of als vaste verblijfplaats. Een yurt bestaat uit één grote ruimte waarin alles en iedereen samenkomt.
Omdat ik knusheid, sfeer en verbinding belangrijk vind, heb ik voor deze naam gekozen. In mijn beleving geeft de naam goed weer waar ik voor sta; een warm en knus thuis creëren waar gastkinderen zichzelf kunnen en mogen zijn.

Tarief

De kleine yurt hanteert een uurtarief van €6,25. Dit is inclusief fruit, drinken, broodmaaltijd, tussendoortjes en verzorgingsproducten en exclusief flesvoeding en luiers. Daarnaast betalen ouders een maandelijkse bijdrage aan het gastouderbureau van €35,- (ongeacht het aantal kinderen dat wordt opgevangen).

De kleine yurt is ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang. Hierdoor kunnen ouders in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag.